2011. július 10., vasárnap

Tápoldat készítés tanyán

Tegnapi nap sikerült tanyán tápoldatoznom termesztett növényeinket. 



Ábra: Foszfor hiányos levéllemezek

Fater Solanum tuberosum - krumpli veteménye végében elpalántázott Capsicum annuum – étkezési paprikájának levelei elég sárgák voltak, ezt a nitrogén és foszfor hiánya, és a gyökérzóna levegőzöttségének hiánya. Mivel a paprikának sekély gyökérzete van ezért különösen érzékeny. 


Ábra: Amikor már minden kifogyott.

Volt itthon egy kevés 100ml vastartalmú általános tápoldat, szintén egy 100ml muskátli tápoldatom és egy 600ml tápoldat – NPK tartalmú műtrágya guanóval. Volt előző hétről még a kiszórt mészből, mivel csapadék nem volt és talajművelés sem. Így sikerült a 12 literes kannába ezt is beletenni, lúgosítani a talajt. 

Tápoldat összetevői röviden: 
  • Fenti tápoldatok 10% -os oldatkészítéshez szükséges mennyiségben, 
  • 12 literes kanna, 
  • Mész darabok, 
  • Víz, 
  • Később növényi hamumaradványok. 


NPK elemek fiziológiai szerepe jelen esetben:  
  • A nitrogénnek a vegetatív fejlődésben, a megkötött termések méretének növekedésében van jelentősége. Túladagolás esetén a növények nagy levelűek, haragoszöld színűek, hosszú ízközűek lesznek, a termést elrúgják, a megkötött termések kicsik maradnak. Hiányában a kötések elmaradnak vagy igen aprók, vékony húsúak lesznek. 
  • A foszfor elsősorban a növény generatív részeinek kialakításához szükséges, nélkülözhetetlen az ültetés időszakában. Túladagoláskor a termés-lomb arány túlzott mértékben eltolódik a termés irányába, de sok apró bogyót hoz a növény. 
  • A kálium túladagolása gátolja más elemek, így a foszfor és a kálcium felvételét. Hiánya a levelek bronzos színeződéséből, majd lehullásából jól felismerhető. 
Egy résznél a paprika gyökér melleti talaj részét fellazítottam kézi eszközzel, hogy levegőhöz jusson a félárnyékba lévő palánták. 
Később mikor már kifogytam mikroelemeket tartalmazó tápoldatokból (csak NPK folyékony műtrágya volt), akkor hamuból csináltam tápoldatot. Mivel a növényi farészek, farostok elégnek, viszont a benne találhat ásványi sok, nyomelemek nem égnek el, így a visszamaradt égésterméket komposztba vagy jelen esetben tápoldat lévén felhasználható a növények tápanyag-utánpótlása érdekében. Rájöttem amikor kannába belapátoltam egy kevés fahamut, hogy előtte átkellet volna egy vödörbe szűrővel szűrni az egészet, mert a maradványok gátolták a szabad kifolyást a kannám rózsájánál. Ember mindig tanul valami újat. :)

Nincsenek megjegyzések: