2011:08.01. - Capsicum annuum var. grossum - almapaprikát is sikerült eltenni 5 literes üvegbe
Recept a savanyítóléhez a következő:
- 1,6 liter kemény víz,
- 8 dkg só,
- 10 dkg cukor,
- 0,35 liter 20% -os ecet
Ábra: 5 literes üvegben savanyításra váró cseresznyepaprika és fűszernövény árú
Ábra: 2011.08.01. - 5 literes üvegben savanyításra váró almapaprika és torma gyökere
Ábra: 2011.08.01. - 5 literes üvegben savanyításra váró almapaprika és torma gyökere
Víz keménység megértéséhez egy kis információ: Vízkeménységnek a vízben oldott ásványi anyagok mennyiségét nevezzük, melyet különféle módokon lehetséges meghatározni. A kemény víz hatással van a víz lehetséges felhasználásaira, de annak egészségügyi minőségét nem befolyásolja. A víz keménységét a benne oldott kalcium- és magnéziumsók mennyisége befolyásolja. Az állandó keménységet a szulfátok, kloridok okozzák (kénsavas és sósavas sók, mint kalcium-szulfát, kalcium-klorid, magnézium-szulfát stb.) melyek hő hatására sem válnak ki. (Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%ADzkem%C3%A9nys%C3%A9g )
Nekünk ez a lényeg, mert a savanyító léét fel kell forralni, az üvegbe öntése előtt, és az ecettel és később a savanyítani kívánt növényi terméssel olyan kémia reakcióba lép, amelynek hatására kialakul az általunk kívánt ízzamat összhatás is.

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése