Sikerült ismét lencsevégre kapni pár érdekességet itthoni családi kertünkből, ezeket képes flóragyűjteményben adom közre. :D
Elsőként utcáról kezdeném, itt található egy Convolvulus tricolor - törpe hajnalka. Különlegessége, hogy virágórája szerint délelőtt 11 és 15óra között virágzik napsütés hatására.
Cyani flos - kerti búzavirág. Tea is készíthető belőle: melynek hatásai: baktériumölő, étvágyjavító, gyulladáscsökkentő
Salvia splendens – paprikavirág, díszpaprika. Üde zöld lombozata fölött élénkpiros virágai feltűnő színfoltot képeznek.
Tagetes patula – büdöske. Amerika melegebb részeiről származik, de kerti virágként a világ nagy részén elterjedt.
Calendula officinalis – körömvirág. Vidéki kertek kedves, jól ismert, fagytűrő, sokrétű gyógyhatásáról ismert, de ételek színezésére és kozmetikai szerek alapanyagaként is használt növénye.
Chrysanthemum - krizantém avagy margitvirág. Az őszi fajták jellemzően októberben virágoznak, de takarással ez novemberig kitolható. Ebből adódóan az őszi krizantémok ún. „rövid nappalos” növények, azaz virágzásukhoz napi 13–14 óra sötétre van szükség.
Armoracia rusticana - torma. Gyógy- és fűszernövény. Illóolaj tartalma gyökerének reszelésekor szabadul fel. Kalciumot, nátriumot, magnéziumot és C-vitamint tartalmaz. Eredetileg gyógynövényként termesztették, csak később vált a marhasültek, füstölt és főtt sonkák ízesítőjévé. Gyermekeknek reszelt almával keverten, fahéjjal ízesítve adható.
Origanum majoranna – majoranna, pecsenyevirág, saját házi termesztésű. Sokan gondolhatják, hogy ez nem majoranna, ez parlagfű, rámondják, pedig nem az. Eredeti hazája a Földközi-tenger környéke, de ma már nagyüzemi módon és kiskertekben egyaránt termesztik. A növény szárított, morzsolt levele és virágzata a fűszer. A jól kezelt majoránna szürkészöld, egyenletesen morzsolt, erősen aromás, kellemes illatú, kissé hűtő, kesernyés ízű. Illóolajat, keserű anyagot, csersavat tartalmaz. Évente 2-3 alkalommal, virágzáskor vágott szárított fűszernövény.
Ocimum basilicum - bazsalikom szintén saját házi termesztésű. Dísz-, fűszer-, és gyógynövény. Eredetileg Dél-Ázsiából, Perzsiából, Afrikából került Európába, és itt is kedvelt, egynyáriként termesztett kerti, cserép- és fűszernövény lett. Származás, illetve levélnagyság alapján hazánkban két nagyobb típushoz tartoznak a termesztett változatok: a nagy levelű dél-európai típus és a kisebb levelű afrikai, amely utóbbi illóolajában a linalool helyett kámfor van. Jellegzetes illatú és dús aromájú, színe zöld, virága pedig fehér színű.
Anethum graveolens - kapor közismert gyógy-, és fűszernövény.
Royalty F1 hibrid csemege kukorica. Középérésű, nagy terméshozamú, betegség ellenálló (rezisztens), holland hibrid. Csövei igen vastagok, nagy tömegűek, magas szénhidráttartalmuk.
Betula pendula – közönséges nyírfa. Természetes körülmények között leginkább a tajga éghajlati öv alatt honos fafaj, eurázsiai flóraelem tagja.
Ribes rubrum - ribiszke fehér vagy piros bogyókat termő cserje. Kellemesen savanykás íze, magas C-vitamin tartalma miatt friss fogyasztásra, gyorsfagyasztásra, valamint gyümölcsíz (dzsem, lekvár). Gyümölcslevesek, bólék, s a gyerekek által kedvelt ribizlimártás alkotórészeként is használják. Hideg technológiával készíthető belőle szörp, és gyümölcsbor is.
Grossularia uva-crispa - Egres. Életformája: cserje.
Malus domestica – almafa. Világszerte közkedvelt gyümölcs, frissen fogyasztható. Nyersen, kockákra vágva ideális salátákba, főzve gyümölcslevesekhez, kompótnak, de téli tárolásra befőttnek, lekvárnak is alkalmas. Alkalmas továbbá bor és pálinka készítésére is.
Prunus persica – őszibarack. 25 év körüli fa.
Prunus cerasus – meggy. Körülbelül 25éves fa, kezd kiszáradni.
Juglens regia – diófa. Alig 1éves ez a kisfa, paradicsom közt.
Raphanus sativus – retek. Nyersen vagy sózva használjuk, vajas- vagy zsíros kenyérre, saláták alkotórészeként, de az ételek díszítésére is. Csípős íze és illata a hagymával rokon illóolajtól származik, régebben gyógyszerként is használták.
Apium graveolens – zeller. A zeller nagy értéke a sok szerves nátrium, de megtalálható benne a kalcium, a foszfor, a vas, a magnézium, a kálium és néhány nyomelem is. A levele tartalmaz illóolajat (limonént, szelinént, alkil-ftalidokat), furokumarinokat és flavonoidokat is. A téli időszakokban többen kedvelik a zellerlét almával vagy répával ízesítve. Ezt a finom italt léfacsaró edény segítségével készíthetjük el. Főleg a vidéki háztartásokban télire készítenek ún. zellersót, amely őrölt zeller levél és só keveréke. A nagyobb zellergumókból sok háztartásban ízletes rántott zellert készítenek.
Helianthus tuberosus – csicsóka. A csicsóka fontos diabetikus alapanyag lehet, íze is hasonlít a burgonyáéhoz, de annál jóval édesebb. A csicsókagumónak a burgonyánál 5-6-szor nagyobb rosttartalma gátolja az egyéb szénhidrátok és hizlaló tápanyagok felszívódását.
Vitis vinifera – bortermelő szőlő. Borászati kultúrnövény. Jó kis badacsonyi, tokaji borvidék édes vörösborjai, milyen szenvedélyesen zamatos, finom is az ízük! :D
Helianthus annus – Napraforgó. Növényolajipar (étolaj, margarin), kozmetikai ipar, takarmányipar használja fel.
Fragaria vesca – Földieper. Piaci csemege. :D
Cucurbita spp. édesanyám ültette itthoni magokból, nem tudom milyen fajta tök lesz belőle! :D
Urtica dioica – Nagy csalán. Gyom- és gyógynövény. Nitrogénjelző növény is egyben.
Sempervivum tectorum – házi kövirózsa. Szikla- és sírkertek kedvelt húsos levelű növénye. Szélsőségesen szárazságtűrő, igénytelen növény. A sok napsütést meghálálja: minél több a fény, annál jobban fejlődik.
Nagyjából ennyit szerettem volna irni itthonról, majd folytatom mikor a Cucumis sativus – uborka, Lycopersicon esculentum – paradicsom, Capsicum annuum – paprika, Allium cepa – vöröshagyma, Daucus carota subsp. sativus – sárgarépa, Petroselinum crispum – Petrezselyem, Brassica spp. – káposztafélék és Cucurbita spp. – tök félék beérnek, s ezeknek termésüket leszedtük, tárolásra, tartósitásra előkészítjük. Majd arról is írok röviden, épp csak belemegyünk a tartósitási eljárásokba, fortélyokba.
Folytatás vizsga után……… :D












Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése